18 juli 2006

E 955

Felix gör det onda ondare

Alla har väl sett TV-reklamen för Felix ketchup?

En stackars medborgare av hanligt kön blir trackad av fru och barn. Vi som tittar blir totalt blåsta av Felix som inte talar om att de vill få oss att käka klororganiskt istället för naturligt.

Vad detta handlar om är ett sötningsmedel som heter Sukralos, ganska likt vanligt socker Sackaros till namnet men ack så olikt i verkligheten. Det är faktiskt mycket mer likt DDT, PCB, freoner och klorerade lösningsmedel som vi alla äter varje dag med god aptit?

Det är ett sötningsmedel som är cirka 600 gånger starkare än socker och lika sötsugframkallande som något annat sötningsmedel. Detta innebär i praktiken att du bygger upp ditt sug efter socker och istället ökar risken för att stoppa i dig andra saker med socker. Det sockerfria alternativet innebär då en ökad risk för ett än större sockerintag. Idag behöver man inte heller tala om hur mycket sukralos man stoppar i livsmedel varför du köper grisen i säcken och graden av sötsug blir troligtvis en obehaglig överraskning.

Man kan också se vissa hälsorisker på andra områden med sukralos. Eftersom man har gjort om sackaros till sukralos genom att klorera sackaros får vi ett alkylerande ämne. Detta innebär i klarspråk att det kan ge sig på biologiska molekyler som skulle kunna resultera i allergena och genotoxiska effekter. Mums Felix och Arla, vi älskar er allt mer för varje rad som passerar revy.

Felix ketchup och Arla Mini Yoggi är två bra exempel på förpackningar som måste gå till kontrollerad avfallsförbränning, för inte vill vi ha den skiten ute i naturen. Men käka den är okej?

Jag kan lova dig att det är 1000 gånger bättre att äta sackaros istället för sukralos. Ett måttligt intag av socker, som inte skapar så stort sug efter mer socker, är naturligt och ger dessutom energi till kroppen.

Läs på förpackningen och bojkotta E955, Sukralos, för din egna hälsas skull om inte annat.


mickey.x:like.no.other i hälsans tjänst.

3 kommentarer:

Nemo sa...

Fan, jag vill inte vandra omkring som en simbassäng..fylld av muterat klor... även... jag föredrar konstsockrat framför sockergödlad youghurt... men lär mig sakterliga sörpla naturell... med linfrön och annat jox... det börjar ju bli dags att odla klyschan - "nu för tiden får man vara glad för jämn o fast avföring..."

m·x|360° sa...

Naturell a-fil, eller annat skräp, krossat sportknäcke och havregryn är nyttigt och efter en sju-åtta år tycker man till och med om det?

m·x|360° sa...

Funderar på att skriva ett liknande inlägg varje vecka men risken är då stor att de som läser och eventuellt följer det jag skriver har svultit ihjäl eller drabbats av konstiga bristsjukdomar inom ett år.